Quantcast
Channel: מחירי הדירות –משכנתאמן
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

סיכום חדשות המשכנתא לשבוע 6-12/10/2013

$
0
0

שבוע שקט יחסית עבר בגזרת המשכנתאות, אך עדיין ניתן למצוא מספר נתונים מעניינים שהתפרסמו השבוע.
להזכירכם, את רוב העדכונים ניתן לקבל בזמן אמת בחינם בדף הפייסבוק של משכנתאמן.

הלמ"ס: עליה של 72% במחירי הדירות בין 2007 ל-2012

ביום ראשון שעבר (06/10/2013) פורסמו באתר כלכליסט נתוני הלמ"ס בנוגע לשוק הדיור והמשכנתאות (כחלק מ"דו"ח פני החברה" שצפוי להתפרסם בשבועות הקרובים).
הנתון הבולט ביותר הוא כין בין השנים 2006 ל-2012 עלו מחירי הדיור ב-72%! העליה החדה ביותר התרחשה בין מרץ 2009 למרץ 2010 בגובה של 21%.
יחד עם זאת, צוין בדו"ח כי בין השנים 2000 ו-2006 הייתה ירידה של 12% במחירי הדירות, נתון אשר עשוי לתת תקווה לחלק מהגורמים בשוק בנוגע להתכנות ירידת מחירים עתידית.

דבר נוסף אשר עלה מהנתונים, הוא כי בתוך 8 שנים ההחזר החודשי הממוצע על משכנתא עלה מ-1,960 ש"ח בשנת 2003 ל-2,442 ש"ח בשנת 2011.
הנתון מתייחס למשקי בית אשר בבעלותם דירה אחת ומגלם בעליה של כ-5% בשיעור ריאלי.

ניתן לבנות בלב הערים 200 אלף יחידות דיור!

גם הידיעה הבאה מגיעה מאתר כלכליסט, ובמרכזה מחקר חדש אשר קובע כי ניתן לבנות כמות גדולה במיוחד של דירות במרכזי הערים מבלי להרוס את הקיים.
הנתון מתפרסם על רקע התכנית של שר האוצר, יאיר לפיד, להקים 150 אלף דירות להשכרה בשולי הערים.

ניתן לבנות בלב הערים 200 אלף יחידות דיור!
מקור: צילום מסך מאתר כלכליסט

בכירים בבנק ישראל: הריבית הנמוכה מנפחת את מחירי הדירות

ביום שני פורסמו באתר גלובס הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה בבנק ישראל, בה הוחלט להוריד אותה ברבע אחוז לרמה של 1% בלבד.
מהפרוטוקולים נחשף כי 2 חברים בוועדה המוניטרית של הבנק ישראל (מתוך 5) התנגדו להפחתת הריבית אך עמדתם לא התקבלה.

הסיבה המרכזית להתנגדותם היא החשש מהשפעה ארוכת טווח של רבת ריבית נמוכה על המשך ביקושים גבוהים בשוק הדיור, דבר המשפיע ישירות על עליה מחירי הדירות.
סיבה נוספת להתנגדותם היא כי הריבית הנמוכה פוגעת בחסכון.
החברים האחרים בוועדה העריכו כי המגבלו תהחדשות שהטיל המפקח על הבנקים, יצננו את השוק בחודשים הקרובים.

בנק ישראל: חלק מעליית המחירים באשמת "הון שחור"

באתר דה-מרקר פורסמו תוצאות מחקרים עצמאיים של בנק ישראל בנוגע לעליית מחירי הדיור.
ע"פ המחקרים, מעבר להיצע הנמוך מול הביקוש הגבוה, הריביות הנמוכות וכד' חלק מהעליה במחירי הדיור (בעיקר משנת 2010) אינה ניתנת להסבר "כלכלי רגיל".

אחד הגורמים האפשריים העלה הוא "הון שחור", המאפשר לתושבי חוץ שונים לרכוש בישראל דירות בקלות יחסית (באמצעות נאמנים) ע"י סכומי כסף אשר הם מחזיקים במקלטי מס שונים.

בנק ישראל: חלק מעליית המחירים באשמת "הון שחור"
מקור: צילום מסך מאתר דה-מרקר

מנכ"ל האוצר לשעבר: "מחירי הדירות לא צריכים לרדת ב-30%"

באתר גלובס עלה השבוע ראיון ראשון עם דורון כהן, לשעבר מנכ"ל האוצר ומנכ"ל חברת עמידר.
בין הדברים שנאמרו:

  • "דירות זה לא עגבניות. התהליכים צריכים להבשיל. אחרי גל העלייה מרוסיה היינו בעודף של 50 אלף דירות וקצב הבנייה עד 2007 היה 30 אלף יח"ד לשנה, לכל הדעות לא מספיק. קצב התכנון והשיווק ירד בחדות, ולעומת זה קצב גידול בתי האב זינק באופן חריג, ובשנים האלה קצב הגידול באוכלוסייה בגיל העבודה היה גבוה בהרבה מהגידול באוכלוסייה. אם מוסיפים לזה את הארכת תוחלת החיים, הגידול במשקי בית של אדם אחד, זו הייתה פצצת זמן שהלכה ונטענה במשך עשור, ועם הירידה בשיעורי הריבית ב-2009 היא התפוצצה לנו בפנים."
  • "בממשלה שאני שירתתי בה הומחש כמה אנחנו לא מצליחים להתמודד עם הביורוקרטיה בתכנון ובשיווק קרקעות. אין משילות ויש פחד מהביורוקרטיה, שמכה בנו בפריון וביכולת להקים עסקים, בעיקר ריאליים. אם שואלים איך זה שבעבר בנו יותר, התשובה שלי היא שדרושה מנהיגות של שר השיכון, שיאחד את כל הגורמים ויקדם מתחמי דיור גדולים לכל הקבוצות באוכלוסייה".
  • "אני לא חושב שמחירי הדירות צריכים לרדת ב-30% כי זו תהיה קטסטרופה. הם צריכים לרדת ב-10%-15% ולהתייצב לכמה שנים, כמובן במקביל לעלייה בשכר. אם המחירים ייפלו ב-30% כולם ילכו עם הראש באדמה. לרוב האנשים יש דירות, השווי עולה וזה נחמד, אבל קורה במקביל תהליך מסוכן של האצה בתהליכי שיפור הדיור. כשעליית המחירים גורמת לעלייה בביקושים, זה מצב מסוכן ואת זה צריך לרסן. הפתרון הוא בצד ההיצע ולא בריסון הביקושים".
  •  "מבין שלוש קבוצות רוכשי הדירות – משקיעים, רוכשי דירה ראשונה ומשני דיור – הקבוצה שגדלה בעיקר היא של משני הדיור. יש לדעתי מקום להקטין למשני דיור את המשכנתא ל-50% מערך הדירה".

עד כאן לשבוע זה, מוזמנים להצטרף לדף הפייסבוק של משכנתאמן ולהתעדכן בחדשות במהלך השבוע.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12